Painea Floarea Soarelui

Mod de preparare :

    Punem faina intr-un castron mai mare, adaugam zaharul, drojdia uscata, ouale, uleiul, laptele caldut si sarea si framantati c-am 20-30min aluatul cu mana, pana obtineti un aluat elastic, care nu se lipeste de mana. Acoperiti aluatul obtinut si lasatil la dospit pentru o ora, la loc caldut.

    Intre timp punem untul la topit in cuptorul cu microunde.
    Aluatul dospit il rasturnam pe planseta de lucru si impartim aluatul in 2 bucati egale (le puteti cantari sa fiti siguri ca vor fi egale).
    Luam una din bucatile de aluat, din care vom forma coronita mai mare .Impartim aluatul in 5 bilute egale, fiecare biluta in parte o vom intinde cu sucitorul ,intr-o foaie
rotunda cu diametrul de 22 cm.
    Dupa ce pregatim cele 5 foi rotunde de aluat, luam o tava tapetam si punem in mijlocul tavii prima foaie de aluat pe care o ungem cu unt si peste suprapunem la fel si pe celelante foi de aluat.
    Prima foaie de aluat unsa punem cea de a doua foaie si o ungem cu unt topit, peste a doua foaie unsa punem pe cea de a treia la fel o ungem cu unt topit si peste cea de a treia punem pe cea de a patra foaie o ungem cu unt topit si in final punem pe cea de a cincea foaie de aluat pe care o intindem putin mai mult si mai mare ca restul cat sa acopere marginile celorlante foi. Foaia a cincea nu o ungem cu unt.
    Dupa ce am suprapus cele 5 foi de aluat, la 1 cm de margine, facem 4 taieturi cu un cutit asfel incat la final sa ne rezulte 8 petale, pe care le luam de varf, din mijloc si le 
rasfrangem spre exterior, formand o coronita.
    Dupa ce am rezultat prima coronita si cea mai mare incepem sa lucram la cea de-a doua coronita.
    Din a doua bucata de aluat, taiem o bucatica, sa cantareasca c-am 1/4 din cantitatea ei. Aceasta bucatica va fi centrul painii flori soarelui, ii dam o forma de bila rotunda si o lasam sa dospeasca frumos in timp ce noi ne continuam treaba.
    Din aluatul ramas, respective 3/4 din a doua bucata de aluat, formam coronita mica.Impartim la fel aluatul in 5 bile egale, fiecare bila in parte o vom intinde, intr-o foaie rotunda cu diametrul cam de vreo 14 cm. Dupa ce le pregatim la fel ca prima coronita procedam foaie unsa cu unt topit pana la ultima care o facem un pic mai mare rotujim o punem in mijlocul coronitei mari si taiem cu un cutit, ATENTIE! de data asta taieturile sa fie asfel incat petalele coronitei mici sa se rasfranga in exterior, intre petalele coronitei mari.
    Dupa ce am format cele doua coronite, in mijlocul lor, vom pune, bila mare de aluat ce am pastrat-o din a doua bucata de aluat, o mai lasam sa creasca vreo 30min.
    Dupa 30min o ungem painea  cu o pensula, cu amestecul din galbenus si lapte presarama seminte de susan.

    Dam la cuptorul prencalzit la 150°C timp de 25-30min, depinde si de cuptorul fiecaruia.

Ingrediente :

Pentru aluat :

760g faina 

250ml lapte caldut 

125ml ulei 

2 oua 

2 pliculete drojdie uscata 

o lingurita zahar 

sare 


Pentru uns intre foi :

100g unt topit 


Pentru uns si presarat deasupra :

1 galbenus crud 

30ml lapte 

seminte de susan 

POFTA BUNA!

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți