Zacusca de peste

Mod de pregatire :
Ceapa tocata marunt sau maruntita cu aparatul.
Morcovul ras pe razatoarea mica.
Ardeiul copt curatat si tocat fasii.
Rosile decojite si date pe razatoare sau blendarul de suc.
Punem intr-o oala pestele, apa cat sa acopere pestele, adaugam otetul ,si dam in fiert,spumam, si adaugam piper boabe, foaie de dafin, sare si daca vrem sa fie iute punem si arediul iute fierbem c-am 10min. Il lasam sa se raceasca in apa care a fiert, apoi il scoatem si il curatam de oase, il faramitam cu degetele sau il faceti pasta cum doriti, eu l-am faramitat cu degetele cat mai maricel sa se simta.
Nu aruncati apa de la peste strecurati-o va, va trebui la fiert zacusca.
In alta oala cu pereti grosi care nu se lipeste, punem uleiul si ceapa si o calim sa fie aurie. Adaugam morcovul si un pahar de apa, la fel mai calim pana mai scade. Adaugam ardeiul si la sfarsit sucul de rosi fierbem pana scade un pic si apoi adaugam pestele si c-am o cana de apa in care a fiert pestele, sau daca mai este nevoie mai punem apa, adaugam si o foaie de dafin, piper, sare dupa gust si lasama sa scada. Mestecam cat mai des sa nu se lipeasca. Spre sfarsit adaugam o lingurita de zahar sa taie din aciditatea rosilor.
Scoateti foile de dafin din zacusca alfel zacusca va deveni amara.
Borcanele le-am sterilizat in cuptor, si apoi am pus zacusca in borcane.
Dupa ce deschideti un borcan, nu il lasati nemancat chiar si in frigider mai mult de 3 zile.
Eu am folosit pastrav, clean, dar puteti face din orce peste gras de apa dulce sau oceanic.
Ingrediente :
3kg peste (fara cap si coada )
1-5kg ceapa
500g morcov
2kg rosii ,bine coapte sau 1l suc rosii
2kg ardei rosu gras sau capia
500ml ulei
250ml otet
1 lingurita zahar
sare, frunze dafin, piper
usturoi 3-4 catei
( ardei iute mic daca vreti sa fie iute )